Culinair genieten

De Boekanier

Heerlijk overnachten

Restaurant


Ieder jaar aan het einde van de lente vindt de opening van het hangmosselseizoen plaats in het cen­trum van Vrouwenpolder. Speciaal voor die gelegenheid heeft Anton van de Giessen, chef-kok van Hotel-Café-Restaurant De Boekanier een nieuwe snack gecreëerd: een hangmosselbitterbal die door zowel vissers als vislief-hebbers goed wordt ontvangen. Zelf was ik er zo enthousiast over dat ik Anthon van de Giessen vroeg of hij die aanwinst wellicht op de kaart ging zetten. „Misschien wel", was zijn antwoord.

Nieuwsgierig en ook wel een beetje vol ver­wachting ga ik begin januari naar Vrouwen­polder. Buiten branden de lantaarns, ook al schijnt de zon en prijst een bord erwtensoep met kluif aan. Binnen aan de toog worden de gebeurtenissen van de afgelopen week besproken. Ik krijg de keus tussen een tafeltje in de lichte serre of in het maritiem getinte restaurant en kies voor het laatste.
De Boekanier is een echt familiebedrijf, vader en moeder Leen en Addy van de Giessen bouwden de zaak in de loop der jaren uit en legden een indrukwekkende verzameling maritieme curiosa aan. Schoonzoon Björn en dochter Joyce van de Vrande zijn gastheer en gastvrouw en zoon Anthon van de Giessen staat in de keuken. Mijn eerste vraag geldt de hangmosselbal en tot mijn grote genoegen blijkt die, zij het in een andere gedaante, beschikbaar te zijn. Anthon heeft de schaaldierlekkernij verder ontwikkeld tot een kroket en in plaats van één mossel, krijg je nu meerdere mosselen in een zachte mosselsalpicon omhuld met een krokant kroketmanteltje. De Boekanier serveert deze zilte verrassing als amuse, als welkomsthapje bij het aperitief. Het zijn vaak dit soort details waarmee een restaurant zich in positieve zin onderscheidt. De manier waarop je wordt ontvangen en te woord gestaan. Bij De Boekanier vallen me veel van die positieve elementen op. Hier wordt nagedacht over manieren om het de gast naar de zin te maken. Zo is er een aperitief van het huis, een bubbeltjeswijn met perziksmaakje, zijn de briochebolletjes warm en is de boter op kamertempera­tuur en smeerbaar. Duidelijk is ook getracht de gerechten betaalbaar te houden.

Op die kaart veel klassiekers, maar ook hier weer eigenheid in de details. Bij de voorge­rechten zie ik carpaccio van ossenhaas met champignontapenade, pijnboompitjes, oude kaas en mosterdresisng (€ 10,75), Caesarsa­lade met croutons, spekjes, Parmezaanse kaas en tomaat (€ 7,75), terrine van eenden­lever en gewelde pruimen met compóte van rode uien (€ 9,75) en met de hand gesneden huisgerookte zalm op een salade van selderij, appel en Zeeuwse garnaaltjes (€ 10,75). 'Huisgerookt' en 'met de hand gesneden', het zijn aanbevelingen die me een goed gevoel geven.

Bij het mosselkroketje krijg ik een paar 'zelfingelegde' mosseltjes, je proeft het verschil in het delicate zuurtje. Sinds De Boekanier over een homarium be­schikt, staat er ook salade kreeft op de kaart: kreeftenvlees op een frisse salade van selderij en appel met mandarijntjes en een zachte limoendressing (€ 11,75) en als warm voorgerecht: half kreeftje gegratineerd met champagnehollandaise (€ 14,50). Een hele gekookte Canadese kreeft met limoendille-mayonaise kost als hoofdgerecht € 5,75 per 100 gram en dat vind ik heel schappelijk. Met zoveel kreeft in huis ben ik heel be­nieuwd naar de bisque, licht gebonden soep van Zeeuwse garnaaltjes en kreeft (€ 6,50). Tot mijn verrassing krijg ik de lekkerste kreeftensoep die ik in jaren heb genoten, met verse garnaaltjes en mooie stukjes kreeft, fantastisch van smaak en met een scheutje room en ... een puntje Cognac Louis Royer van 50 procent. Dit is echt genieten.

De bisque is slechts een euro duurder dan de Zeeuwse vissoep (€5,50) maar die wordt dan ook elke dag vers gemaakt van verse vis, garnalen en kruiden. Verse kreeftensaus verrijkt vanzelfsprekend diverse gerechten, zoals het vispannetje De Boekanier, waarin diverse soorten vis, gegratineerd met 'oude-jongenskaas' (€ 16,75) en tarbotfilet onder een kruidenkorst met gegrilde tomaat (€19,75).

Bij de vis staat een vangst van de dag tegen dagprijs met als tegenhanger in de wildsec­tor de vangst van de dag ofwel 'wat de jager ons brengt'; dat blijkt vandaag een konijntje te zijn, merkwaardig genoeg niet wild maar tam, maar daarom niet minder smakelijk. Met paddenstoelen en Zeeuws grillspek in de saus, rösti, stoofpeertjes, gebakken aardappeltjes en een rauwkost met he^l lekkere aardappelbolletjes om je vingers bij af te likken. Prijs €17,50.
De Boekanier organiseert 30 januari een oud-Hollandse dag met volksspelen, ser­veert 4 en 5 februari Fruits de Mer en in maart drie keer een tiengangen Amuse-menu. Er zijn negen kamers om te blijven slapen.

Bron: "http://www.pzc.nl/"